One of our current projects is getting a new master suite… see pictures of the progress so far!

Progress shots of the master bathroom.

a. This picture shows the toilet room floor. We used a 12″ x 24″ tile with a glass mosaic as an accent on the floor.

b.The master walk-in shower features a waterfall of mosaic tiles in shades of watery blues, earthy greens, crisp whites, and soft browns. It adds a nice detail to the shower wall while giving us a chance to put some interest and color on the wall.

c. Here, you can see the beginnings of the custom, curved edge vanity. The cabinet will be finished with enamel and entire back wall and side walls will get mirror applied to them.

d. This is a sweet little ‘beauty’ shot of the vanity up close. The curves add a nice feminine touch to the bathroom. This will be the perfect place to sit to enjoy coffee and get ready for the day, or to unwind in the evening.

Advertisements

Josh and Amy needed a little more pizzazz and a little more function out of their kitchen in their condo near the Chain of Lakes. They decided it was definitely time for some improvements while, during a dinner party, one of their cabinet doors fell completely off its hinges! They called on the help of hauthaus and cabinet-makers-extraordinaire Modern Design. We, along with Contractor Brad, transformed the dated and non-functioning space into a beautiful space that works well for the couple.

Changes we made:

  • The half wall divider between the dining room and kitchen was removed to open up the spaces and to allow for a breakfast bar.
  • The kitchen was completely gutted; we added in new bamboo flooring, dark stained Alder cabinets, granite counter tops, stacked stone back splash, new appliances, hardware and plumbing fixtures, and a new coat of paint to the walls and the ceiling.
  • Adding new recessed cans and under cabinet lighting really improved the space by adding layers of light.

Now the space functions great for the couple, who like to entertain. Along with their kitchen we worked on their entry, living room, guest bathroom and master bathroom. more pictures to come, so stay tuned!

Josh and Amy's kitchen: after.

Detail shot of the stacked stone back splash; tile from Fantasia Showrooms.

Josh and Amy's kitchen: before.

What are you doing with your Leap Day today?

If you had your very own rathskeller, you might think of spending the day down there cuddled on a comfy sofa with a blanket and a pint and perhaps a movie! A ‘rathskeller’ is the German word for a bar or restaurant located in a basement or lower level… well we are in the midst of designing and building one of these delightful in-home pubs for some of our lovely clients!

Take a look at some of the progress…

It all started with an idea, and then a drawing... here our drawing shows the wall of the stairs and the door to the wine cellar. It shows horizontal plank paneling along with a custom built-in tufted bench.

Here the guys are working on the ax-hewn posts that will find their new home as support posts in the family's new lower level rathskeller.

Top: Ax-hewn posts in waiting. Middle: A close up 'beauty shot' of the aged and labored wood. Bottom: One of the posts installed under the barrel vault with a peek-a-boo shot into the wine cellar.

In progress! The space is on its way to be something spectacular!

ways to dress your windows

February 22, 2012

Have you ever wondered how you can dress your large, two-story windows? There are a couple different ways to do it. We have seen our share of window challenges over the past 10 years…

Here are some of the solutions we have come up with…

These tall windows are dressed with flowy sheer panels. We added a detail of shell trim towards the top to bring your eye up. The family wanted privacy but wanted light to still be able to filter through so we selected this subtle striped trevira sheer - it's beautiful AND durable to stand the beating sun.

This large two story hearth room needed some privacy and sophistication. We designed silk panels that open in the center, so the clients can take advantage of the great views. By bringing the panels down to the second tier of windows it makes the room seem more cozy. Since the fabric is silk, we had the panels interlined so the silk fibers will be protected.

In this large two story living room, the client wanted a way to soften the windows and still have privacy. We designed and installed four stationary panels on a long rod along with some honeycomb Hunter Douglas shades. By mounting the rod under the 1st set of windows, we brought the visual ceiling of the space down to make the tall space seem more cozy. The stationary panels feature an exotic pattern to bring in some attitude.

Which of these four former hauthaus designs is closest to your own personal design style?

Take the poll and share your comments with us below!

kitchenette design

January 30, 2012

The upstairs of this new garage wanted to become something special. And since our clients entertain we knew just what to give them.  Dan and Cindy knew they wanted a wall of storage an some appliances in their new kitchenette so we designed one to suit their needs and their style with a dishwasher, sink, a one-burner cook top, microwave drawer, and mini fridge.

A 'Before' shot of the kitchenette space.

hauthaus drawing of the cabinets.

Kitchenette details:

  • We specified cherry cabinets to coordinate with their cherry bathroom that is connected to the space.
  • The upper cabinets have mesh doors for sound to flow through the already built in speakers.
  • The long shelf will display their Starbucks mug collection.
  • Cambria counters were installed since they are virtually no-maintence and the color, Halstead, worked great with the mosaic wall tile.
  • Over time, the cherry cabinets will darken and will pop nicely off of the hickory floors.
  • We chose a single dishwasher drawer to save on space. Drawers can be very efficient if you have small loads to wash!

An 'After' shot of the kitchenette. The outlet covers need to be painted and the rest of the hardware installed, but it's almost done!

kitchen design solutions

January 25, 2012

Here is a snippet of one of our kitchen remodel projects. Our clients came to us to re-work their kitchen after we worked on their master suite a while back. They had moved into this parade home in the 90s and were in need of some updating.

Below you’ll see the before and after pictures and our problems and design solutions.

Before: The white kitchen needed some changes and updates.

a. problem: The clients were tired of their white cabinets and wanted something new. The existing cabinets weren’t constructed very well and didn’t seem to function the way that they needed them to. solution: We designed new cabinets and stained them espresso and outfitted them with pretty french brass hardware.

b. problem: The existing granite and cook top were still in great shape and the clients wanted to keep them. solution: We kept the floor plan the same to accommodate for the existing granite. The cook top stayed in the same place as well.

c. problem: The upper cabinets were only 15″ off of the counter top and this made working under the cabinets hard. solution: Since we raised the cabinets up to 18″ off the counter we selected new back splash tile. Now the counter top can be used to it’s full potential.

d. problem:  the microwave was only 14″ from the cook top so cooking in a tall stock pot was out of the question – it simply didn’t fit! solution: We relocated the microwave and designed a custom hood for proper space above the cooktop and the right ventilation.

e. problem: The current set up didn’t allow for adequate ventilation for the gas cook top. solution: The newly designed hood works great for venting and aesthetically fits into the new cabinetry since we framed it in the same wood as the cabinets.

f. problem: The glass cabinets made the existing kitchen feel too busy. solution: We designed paneled doors for most of the upper cabinets to create a more cohesive, clean feel.

g. problem: Once we took the microwave out from above the cook top, it needed a home out of the sight line. solution: We placed a new drawer microwave in the base cabinet to the right of the cook top to keep it in the work triangle, but to keep it out of the sight line.

h. problem: We felt that the base cabinets needed some details. solution: We added legs to the cooktop cabinet and the left and right of the sink. This breaks up the long, linear lines of the base cabinets and adds a custom feel to the new kitchen.

After: Once we studied the kitchen and came up with a list of problems, we designed solutions to make the kitchen more efficient and functional.